Pàgines

divendres, 28 de gener del 2022

Adela Turin

 El passat mes de desembre ens va deixar l'autora italiana Adela Turin als 82anys...


Historiadora de l'art i escriptora. Durant la dècada dels 60 es va dedicar a analitzar els aspectes sexistes de la literatura infantil i va formar part del grup milanès Rivolta, vinculat al moviment feminista. Amb l'objectiu de combatre la discriminació de gènere des de l'àmbit de la família patriarcal, va crear, juntament amb la il·lustradora Nella Bosnia, amb qui treballava a la revista La Rinascente, la col·lecció «Dalla parte delle bambine» 
("a favor de las niñas") llibres que han contribuït i continuent sent molt necessaris per posar en valor el rol femení en la societat, eliminar els estereotips sexistas i la discriminació.

Dos dels seus llibres més coneguts els tenim a la nostra biblioteca:

ROSA CARAMEL


En el ramat, totes les elefantes són de color rosa, excepte la Guillermina. Aviat descobrirà que les del seu sexe tenen prohibit fer coses reservades només pels mascles. Com que no accepta aquesta tradició, aviat mostrarà a les seves companyes que la igualtat no és pas una utopia.


L'ARTUR I LA CLEMENTINA


Un bonic dia de primavera, l’Artur i la Clementina, dues joves i formoses tortugues rosses, es van conèixer a la vora d’un llac. I van decidir de casar-se aquella mateixa tarda...
L'estimació i la il·lusió que en un principi caracteritzen la relació entre l'Artur i la Clementina ben aviat es transformen en monotonia. La Clementina no se sent realitzada, lliure ni tampoc feliç; la seva parella subestima les seves qualitats i ridiculitza les seves aspiracions. En comptes d'oferir-li comprensió i respecte, l'actitud de l'Artur anul·la la personalitat de la Clementina i li genera una dinàmica de dependència. A més a més, la va carregant d'objectes pesants i innecessaris, que no només no la satisfan en absolut, sinó que frenen el seu desenvolupament personal.


Són dues històries fabulades que (com també passa a “La història dels bonobos amb ulleres”, a “Una catàstrofe afortunada” i a altres títols de la col·lecció) pretenen reivindicar el rol femení dins la societat i fer desaparèixer els estereotips sexistes i la discriminació, per tal d'aconseguir un canvi de mentalitat i construir un món millor.

Aquí us deixem els dos contes per si encara no els coneixeu...





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada